Een man uit New York heeft even flink misbruik lopen maken van een videobelservice voor dove mensen. Hij gebruikte de videoservice niet om te communiceren via gebarentaal, maar om zichzelf af te trekken in het zicht van de vrouwelijke medewerkers. Dat deed hij niet één keer in een opwelling, maar liefst 4.646 maal sinds begin dit jaar.

Via de service kunnen dove mensen een videoverbinding leggen met een medewerker en zo met elkaar communiceren via gebarentaal. De medewerker belt dat degene die de dove wil spreken via de telefoon en vertaalt dan het gesprek naar gebarentaal voor de dove en de gebarentaal naar tekst voor de beller.

David Marcano, die overigens niet doof is, zag een andere toepassing voor de service, zo meldt de New York Post. Hij legde verbinding met het bedrijf zodat hij de vrouwelijke medewerkers kon laten zien hoe hij aan zijn superslurf zat te trekken. De 51-jarige man had blijkbaar bergen met vrije tijd en goede zin, want hij deed dit een indrukwekkende 4.646 keer vanaf acht verschillende nummers.

Zoals je kunt begrijpen, is het bedrijf het wel een beetje zat en heeft de man daarom aangeklaagd. Bij de rechter willen ze eisen dat de man de service niet meer mag gebruiken en meldt het bedrijf dat de acties van de man het bedrijf geld kost en voor emotionele schade bij de medewerkers zorgt. Marcano heeft volgens de krant nog niet gereageerd op de mails die hem zijn gestuurd op de 24 e-mailadressen die hij gebruikte om nepaccounts aan te maken bij de service.

Nooddiensten binnenkort bereikbaar via App112

Sinds februari 2015 kunnen doven, slechthorenden en mensen met een spraakprobleem via sms een oproep versturen naar noodcentrales. Dit project zit nog in pilootfase en er doken al enkele technische foutjes op. Een applicatie voor smartphones App112 ,waarbij diegene in nood in real time kan chatten met de hulpverlener, moet voor verbetering zorgen. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op een vraag van CD&V- Kamerlid Jef Van den Bergh.

Om te kunnen sms’en naar nooddiensten moet je eerst een gratis persoonlijk nummer opvragen via sms of e-mail. Registreren is in deze fase nog niet nodig, maar is wel verplicht wanneer het noodnummer 112 in werking treedt. Enkel wie zich dan vooraf registreert, in België erkend is als slechthorend en beschikt over een Belgische simkaart zal in geval van nood een sms kunnen versturen. Amper 700 van de 40 000 doven, slechthorenden en mensen met een spraakprobleem vroegen momenteel een specifiek nummer op. “Het huidige systeem is veel te omslachtig: een persoonlijke nummer opvragen, je registreren, ... Waarom kan je niet gewoon een sms versturen naar het noodnummer 112?”, meent Jef Van den Bergh.

Tijdens deze testfase doken al enkele technische problemen op, waaronder onjuiste lokalisatiegegevens. De smartphone-applicatie App112 moet zorgen voor een betere lokalisatie en correcte persoonsgegevens. Via deze app kunnen oproepers rechtstreeks chatten met hulpverleners. « Met de App112 kiest men eindelijk voor de technologische vooruitgang die bij deze tijd past. Minister Jambon bevestigt dat het pilootproject verdergezet zal worden en dat is een goede zaak. Maar ik blijf hoopvol wachten op het moment dat een simpele sms naar 112 voldoende is om uit de nood geholpen te worden. », aldus Van den Bergh.

Fevlado Diversus organiseert op zaterdag 26 september de Wereldovendag in het Koninklijk Atheneum Zottegem.

Meewerkende clubs zijn de Egmontsvrienden uit Zottegem en de Dendervrienden uit Ninove. Het thema van deze editie is de Vlaamse gebarentaal. Het thema van de dag is leren in, van en over Vlaamse Gebarentaal. De dag begint dan ook met een studievoormiddag, gebaseerd op een onderzoek van Marieke Kusters. Zij bezocht onder andere in het buitenland scholen om de manier van les geven aan dove leerlingen te bestuderen. Marieke zal zaterdag uitleg geven over wat de beste onderwijsvorm is voor dove kinderen in Vlaanderen, geïnspireerd door buitenlandse modellen. Gelinkt aan de studievoormiddag rond onderwijs voor dove leerlingen, kunnen geïnteresseerden in de namiddag een workshop tweetalig onderwijs bijwonen. Er staan workshops tekenen en boetseren op het programma, maar eveneens workshops rond poëzie in Vlaamse Gebarentaal en er wordt gezocht naar "het gebaar van het jaar". Er zijn demonstraties met hoorhonden en er is ruimte voor sport en spel. De horende bezoekers kunnen een initiatiecursus Vlaamse Gebarentaal volgen en kennis maken met de rijke Dovengemeenschap op een infobeurs met meer dan 40 standhouders. Voor horende ouders van dove kinderen van 0 tot 3 jaar wordt er een workshop "Leren Visueel Communiceren" georganiseerd. Nog op het programma staan een wielertoeristenrondrit doorheen de Vlaamse Ardennen om 9.30 uur en een stadswandeling in Zottegem om 10 uur. Op het einde van de dag om 19.30 uur zal tijdens het slotmoment het gebaar van het jaar bekend gemaakt worden en wordt de Hand van Vlaanderen uitgereikt aan iemand die zich het afgelopen jaar verdienstelijk maakte.

Leerlingen en studenten van het kleuter- tot en met het hoger- en volwassenenonderwijs krijgen voortaan tolkuren voor 100 procent van hun lestijden. Dat meldt Fevlado, de Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties. De organisatie reageert verheugd. 'We hebben hier jarenlang voor gelobbyd', klinkt het. De organisatie trekt wel tegelijk aan de alarmbel. Er is namelijk een 'ernstig tekort aan tolken Vlaamse Gebarentaal'.

Lees meer: Ernstig tekort aan tolken Vlaamse gebarentaal

De Japanse prinses Kiko heeft zaterdag haar 10-jarige dochter prinses Kako meegenomen naar de jaarlijkse wedstrijd gebarentaal voor middelbare scholieren. Die vond plaats in Tokio.

Prinses Kiko is vaste bezoeker van de competitie die dit jaar voor de 32e keer werd gehouden. De prinses heeft zichzelf de Japanse gebarentaal eigen gemaakt en is een geoefend doventolk.

In gebarentaal liet prinses Kiko, echtgenote van prins Akishino, weten uit te kijken naar een mooie wedstrijd waarbij iedereen zou worden verrijkt door het delen van gedachten en gevoelens met elkaar.

Oscarwinnares Marlee Matlin maakt deze herfst haar debuut op Broadway. De dove Matlin, die in 1986 op haar 21e een Oscar won voor haar rol in Children Of A Lesser God, gaat spelen in het stuk Spring Awakening.

Matlin speelde na de succesfilm in onder meer tv-series The West Wing en Switched At Birth, schreef vier boeken en deed mee aan de Amerikaanse Dancing With The Stars.

 

Lees meer: Dove actrice Marlee Matlin maakt Broadwaydebuut

11 jarige dove jongen uit OklahomaEen 11-jarige dove jongen uit Oklahoma die zaterdag werd aangevallen door drie rottweilers, heeft zijn leven te danken aan zijn onbevreesde jongere zusje. Het meisje joeg de agressieve dieren weg en wist haar broer naar huis te dragen. "Ik was doodsbang, maar ik heb zijn leven gered", aldus de moedige meid.

 

Lees meer: Heldhaftig meisje (9) redt dove broer van drie rottweilers

La Famille Béliers 1Het boerengezin Béliers bestaat voornamelijk uit doven die niet kunnen horen en spreken. Met uitzondering van de 16-jarige dochter die zodoende een belangrijke rol speelt. Maar Paula kan ook nog eens prachtig zingen. Haar ouders, gespeeld door Karin Viard en François Damiens, weten niet dat hun dochter zich op school in het geheim voorbereidt voor een zangconcours in Parijs. Paula ambieert namelijk een professionele zangcarrière maar wil haar ouders niet in de steek laten.

Lees meer: La Famille Béliers

visueel gebarentaalGebaren kun je in het Vlaams, in het Nederlands, maar ook in het Engels of Frans. Kortom: de ene gebarentaal is de andere niet. "In West-Vlaanderen zijn er gebaren die niet gebruikt worden in Limburg. En omgekeerd."

Lees meer: Gebarentaal: 'In West-Vlaanderen zijn er gebaren die niet gebruikt worden in Limburg'