De oplettende fan van de volleybaldames heeft het misschien wel eens gezien: tijdens het volkslied voorafgaand aan iedere interland beeldt Nicole Koolhaas het Wilhelmus uit in gebarentaal. Waarom doet ze dat eigenlijk? In onderstaande video legt Nicole het uit. (ondertitel beschikbaar).

 

Bron: Volleybal

 

De KNDSB laat het dames Oranje D/ SH team als een baksteen vallen.Het Nederlands damesteam voor doven en slechthorende (D/SH) volleyballers bestaat niet meer omdat het hoofdbestuur van de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Dovensportbond) heeft besloten het team te ontbinden.

Een heel bijzondere beslissing aangezien het team financieel vrijwel op eigen benen stond. Het team dat veel bekendheid verwierf met haar clinics bij horende verenigingen, waar horende teams werden uitgedaagd om met oordopjes in te spelen om zo te ervaren hoe lastig volleybal is voor een D/SH – speler.

Het nationaal team en de afdeling bestuurders van de laatste jaren stonden voor integratie van de D/SH – sporter in de horende wereld. Alle speelsters van het nationaal team waren verplicht om ook uit te komen voor een horende vereniging. Met deze instelling verrichte de afdeling baanbrekend werk binnen de dovensport. Dit bleef niet onopgemerkt, er werd een sponsor gevonden en er werden activiteiten georganiseerd om naar het EK te kunnen. Dit alles bijzonder succesvol. De kloof tussen horend, slechthorend en doof werd zienderogen kleiner.

Dit succes lijkt nu het team op te gaan breken. De KNDSB heeft besloten om alleen nog de recreanten mix competitie te organiseren. Hieraan nemen alleen dove spelers en ernstig slechthorende spelers deel. Van enige integratie binnen de horende wereld is totaal geen sprake meer! Zelfs een aanbod van oud afdeling bestuurders, oud-spelers en speelsters om een nieuw ambitieus afdelingsbestuur te vormen werd door de KNDSB verworpen. Het waarom is nog steeds onduidelijk.

“We zagen de bui al een beetje hangen aldus aanvoerder Mirjam Wentink – Hahné. “We mochten ondanks dat wij geplaatst waren al niet deelnemen aan de Deaflympics (olympische spelen voor D/SH) terwijl bijvoorbeeld de bowling wel afgevaardigd wordt (onze resultaten op het EK en WK waren echter veel beter dan die van het bowlingteam). Ook een zwemster die nota bene gestopt is met zwemmen kan zich nog kwalificeren. Als pleister op de wonde mochten twee van onze speelsters wel meedoen aan het beachvolleybal toernooi. Heel bijzonder want één van de door het KNDSB hoofdbestuur genoemde speelsters speelt niet eens beachvolleybal. Allemaal signalen dat het hoofdbestuur het niet meer zo serieus met ons voor had”.

Voor de speelsters en technische staf die heel veel vrije zondagen hebben opgeofferd is de ontbinding van het team onbegrijpelijk. Dit besluit is niet genomen op basis van sportieve prestaties of op basis van de financiën, hier wordt een heel vies spelletje gespeeld. Eén ieder die anders beweert is niet goed op de hoogte van onze situatie.

Rest ons nog iedereen te bedanken die ons in de afgelopen jaren gesteund heeft, alle verenigingen en scholen waar wij clinics mochten verzorgen. Iedereen bedankt voor een hele mooie en ook voor ons leerzame tijd!!

 

Inzake de onrust rondom het nationaal damesvolleybalteam heeft het bestuur een statement opgesteld. Klik hier voor het statement. (KNDSB)

Op zondag 13 september is het NK 2015 golf voor doven en slechthorenden gehouden in Utrecht op de golfbaan van GC Amelisweerd. Het was volgens de organisatie een prachtige dag met veel golf- en zonplezier.

Het deelnemersveld van het NK golf voor doven en slechthorenden was niet zo groot maar dat mocht de pret niet drukken volgens de organisatie.

Kampioenen

Bij zowel heren als dames wisten de kampioenen van 2014 hun titels te prolongeren. Bij de heren was dat Charles Mikkers, hij had slechts 81 slagen nodig. Dat was een prachtige prestatie op de moeilijke golfbaan. Bij de dames verdedigde Leonie Warringa haar titel met haast speels gemak. Ook zij had slechts 81 slagen nodig.

Waarom?

Misschien denk je bij jezelf: waarom een apart kampioenschap voor doven en slechthorenden? Qua beperking ten opzichte van golf zou het inderdaad niets uitmaken of iemand doof of horend is. Dat is ook wel zo, alhoewel degenen met meer hoorresten soms zeggen dat ze het toch lastig vinden om zonder geluid te golfen. Want tijdens deze wedstrijden mogen er geen gehoorapparaten gedragen worden. Maar af en toe is het ook leuk en gezellig om met lotgenoten samen te golfen. Het is dan een soort 'even lekker onder ons' zijn.

Maar het is niet alleen maar gezelligheid. Het is een echte wedstrijd en je kan, als je echt bij de besten hoort, ook naar heuse wereldkampioenschappen. Zo is het eerstvolgende WK voor doven en slechthorenden straks in 2016 in Denemarken. Het is ook leuk om erbij te vermelden dat zowel Charles als Leonie in hun klassen, respectievelijk senioren en dames, bij de wereldtop horen. Verder houdt de Koninklijke Nederlandse DovenSportBond (KNDSB) met regelmaat competitiewedstrijden. Zo is de eerstvolgende competitiewedstrijd op 4 oktober bij Hitland (Krimpen a/d IJssel).

Beste oor

Ben je zelf 'doof genoeg'? Jouw beste oor moet dan een gehoorverlies van minimaal 55 dB hebben. En je wil ook mee doen aan deze competitiewedstrijd? En wellicht ook aan het NK van volgend jaar? Dat kan zeker. Je kan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

LEIDEN - Bij haar debuut op het EK voor dove atleten heeft Lucinde Wiersema verrassend brons gewonnen op de zevenkamp. De 17-jarige verzamelde als jongste in het deelnemersveld in het Poolse Bydgoszcz 4059 punten op de meerkamp. In twee dagen deed ze de 100 meter horden, hoogspringen, kogelstoten, 200 meter, verspringen, speerwerpen en een 800 meter als afsluiting.

 

 

De B-juniore van Leiden Atletiek verbeterde daarbij haar persoonlijke records op de 200 en 800 meter. Het werpen ging iets minder goed, waar bij gezegd moet worden dat ze voor het eerst met een 4 kilo zware kogel moest stoten. Het verspringen leverde een mooie 5.10 meter op, maar met te veel meewind om als persoonlijk record te tellen.

De bronzen medaille is een mooie beloning voor hard werken van Lucinde en haar trainer Raul Varona Perez die in Leiden bij trainingen vaak wordt bijgestaan door een doventolk. Het goud ging in Polen naar de Russische Anastasia Klechkina, zilver was voor de Duitse Felicitas Merker.

Enkele dagen later kwam Lucinde nog in actie op twee 'losse' onderdelen en dat leverde tweemaal een fraaie vierde plaats op. Bij het hinkstapspringen deed ze dat met een dik nieuw persoonlijk record van 11.15 meter. Op de slotdag van het EK sprong Lucinde 1.63 meter hoog. Ze had daar net een poging te veel voor nodig om daarmee een tweede bronzen medaille in de wacht te slepen.