De oplettende fan van de volleybaldames heeft het misschien wel eens gezien: tijdens het volkslied voorafgaand aan iedere interland beeldt Nicole Koolhaas het Wilhelmus uit in gebarentaal. Waarom doet ze dat eigenlijk? In onderstaande video legt Nicole het uit. (ondertitel beschikbaar).

 

Bron: Volleybal

 

Stuur dit door naar je vrienden, familie en kennissen welke een bijstandsuitkering ontvangen !

In het kader van de Participatiewet heeft de overheid besloten dat per 1 juli 2016 de Taaleis van kracht is gegaan.

Wat betekent de Taaleis ? Dat is voor iedereen die een bijstandsuitkering ontvangt en de Nederlandse Taal onvoldoende beheersen (minimaal niveau 1F (A2), te vergelijken met groep-8 van de basisschool). Zoals we weten is het voor dove en slechthorende personen moeilijk om de Nederlandse Taal te begrijpen (lezen en schrijven) en helemaal moeilijk voor dove/slechthorende allochtonen.

Voor diegene waarvan hun Nederlandse Taal onder niveau 1F (A2) ligt en geen bewijs/diploma heeft lopen nu grote risico dat ze straks minder bijstandsuitkering krijgen !

Zie: artikel Rijskoverheid

Zie: artikel gemeente Rotterdam

Dan kan je voorkomen door een Taal-programma te volgen bij Swedoro !

Meer info over Taal-programma -> informatie Taalprogramma. Wil je het in Gebarentaal ? Dat kan -> info Taalprogramma in Gebarentaal

Bellen: hoe doe jij dat ? logo signcall

Als je slechthorend of doof bent en je wilt bellen, hoe doe je dat dan? Een telefoontje naar bijvoorbeeld de huisarts is vanwege gehoorverlies niet altijd mogelijk.

KWINK groep onderzoekt hoe doven en slechthorenden contact hebben met instanties (bijvoorbeeld de huisarts, de belastingdienst of DUO) en familie en vrienden. De onderzoekers zijn benieuwd naar jouw mening en ervaringen!

Er zijn twee manieren of je mening en ervaringen te delen:

- Door deelname aan de enquête. Het invullen van de enquête duurt maximaal 10 minuten en de antwoorden worden vertrouwelijk behandeld. Doe je mee, dan maak je kans op een bol.com bon van 25 euro. Klik hier om naar de enquête te gaan.

- Door deelname aan een groepsgesprek met andere doven of slechthorenden. Ga je liever direct in gesprek met ons? Meld je dan aan voor een groepsgesprek door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit groepsgesprek vindt plaats in

Den Haag onder begeleiding van een tolk. Eventuele reiskosten worden vergoed en je krijgt een bol.com bon van 25 euro als dank voor je deelname.

Waarom dit onderzoek? In 2013 is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de tekst- en beeldbemiddelingsdienst ‘KPN Teletolk’ opgezet. Het ministerie wil nu weten of de KPN Teletolk heeft bijgedragen aan meer gelijkwaardige toegang tot telefonie voor doven en slechthorenden. Daarom heeft het ministerie onderzoeksbureau KWINK groep gevraagd de bemiddelingsdienst te evalueren. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de dienst te verbeteren. Meer informatie over dit onderzoek vindt u op de website van KWINK groep.

Bron: onderzoeksbureau KWINK groep

Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een app voor noodsituaties en doen een marktonderzoek naar het gebruik van apps voor doven en slechthorenden.

Hiervoor hebben wij voor onze research, informatie nodig van doven en slechthorenden. We willen een korte enquete opstellen om deze informatie te vergaren. Zo kunnen wij maatwerk leveren en voldoen aan de vraag die er is.

Door het invullen van deze 10 vragen, helpt u ons de beste resultaten te behalen.

Klik op de volgende link: http://goo.gl/zbPo7L

En geef het door aan je dove/slechthorende vrienden en familieleden !

Wij horen graag van u!

Groeten,

Martin Koelman en Marjon van Gerdingen

KNMP lanceert medicijnuitleg in gebarentaal

De KNMP lanceert 24 filmpjes met medicijnuitleg in gebarentaal op Apo.nl. De apothekersorganisatie wil met de filmpjes goed medicijngebruik door doven en slechthorenden bevorderen. De filmpjes kwamen tot stand met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De in gebarentaal vertaalde filmpjes zijn onderdeel van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’, die de KNMP vorig jaar startte om goed medicijngebruik onder laaggeletterde en dove patiënten te bevorderen, met steun van VWS. In een brief die minister Schippers vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, bepleit zij het brede gebruik van de KNMP-medicijniconen en gebarentaalfilmpjes.

Extra uitleg nodig

'Doven leven in een stille wereld en krijgen geen informatie van buitenaf. Daarom hebben ze extra uitleg nodig’, aldus de slechthorende Rob Klaassen tijdens de lancering van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ door staatssecretaris Martin van Rijn. Klaassen benadrukte daar het belang van medicijnuitleg in gebarentaal.

‘Van levensbelang’

Selena den Besten, zelf doof, vertaalde de KNMP-filmpjes in gebarentaal. Dit deed zij samen met Bo Moerland-den Haan, tolk Nederlandse Gebarentaal. Den Besten, te zien in de filmpjes, vond het ‘super’ dat de KNMP haar vroeg om de medicijninformatie toegankelijk voor doven en slechthorenden te maken. ‘De vertaalde filmpjes maken hopelijk duidelijk hoe medicijnen gebruikt moeten worden. Deze informatie is volgens mij van levensbelang’, aldus Den Besten.

Naar de gebarenfilmpjes

http://www.apotheek.nl/kunt-u-dat-even-uitleggen/ervaringen

Samen met de VGR (Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam) is SWeDoRo het project ‘Doofvriendelijke musea’ gestart.

Musea zijn zich er vaak niet van bewust hoe (on-)toegankelijk zij zijn voor dove en slechthorende mensen. Musea maken bijvoorbeeld gebruik van de nieuwste ontwikkelingen, zoals een audiotour via een app op de smartphone. Bezoekers kunnen via de app al rondlopend luisteren naar informatie over de tentoonstelling. Leuk voor horende mensen, maar ongeschikt voor slechthorende en dove museumbezoekers.

Er zijn manieren, soms heel simpele manieren, om ook voor deze doelgroep de informatie in het museum goed toegankelijk te maken.

De VGR en SWeDoRo gaan onderzoek doen hoe het is gesteld met de toegankelijkheid van musea in Rotterdam voor mensen met een auditieve beperking. Zij geven daarbij advies met welke verbeteringen musea ook voor dove en slechthorende mensen 100% begrijpelijk zijn.
Doel is dat ten minste vijf Rotterdamse musea toegankelijk zijn.

Voor dit onderzoek is geld nodig. Door middel van crowdfunding gaan we dat werven, want vele kleine bedragen samen maken grote dingen mogelijk.

Steun ons project en doneer een bedrag via de website van Pifworld (klik hier)!

Stuur dit bericht door naar je vrienden/familie via mail of via Facebook

 

De KNDSB laat het dames Oranje D/ SH team als een baksteen vallen.Het Nederlands damesteam voor doven en slechthorende (D/SH) volleyballers bestaat niet meer omdat het hoofdbestuur van de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Dovensportbond) heeft besloten het team te ontbinden.

Een heel bijzondere beslissing aangezien het team financieel vrijwel op eigen benen stond. Het team dat veel bekendheid verwierf met haar clinics bij horende verenigingen, waar horende teams werden uitgedaagd om met oordopjes in te spelen om zo te ervaren hoe lastig volleybal is voor een D/SH – speler.

Het nationaal team en de afdeling bestuurders van de laatste jaren stonden voor integratie van de D/SH – sporter in de horende wereld. Alle speelsters van het nationaal team waren verplicht om ook uit te komen voor een horende vereniging. Met deze instelling verrichte de afdeling baanbrekend werk binnen de dovensport. Dit bleef niet onopgemerkt, er werd een sponsor gevonden en er werden activiteiten georganiseerd om naar het EK te kunnen. Dit alles bijzonder succesvol. De kloof tussen horend, slechthorend en doof werd zienderogen kleiner.

Dit succes lijkt nu het team op te gaan breken. De KNDSB heeft besloten om alleen nog de recreanten mix competitie te organiseren. Hieraan nemen alleen dove spelers en ernstig slechthorende spelers deel. Van enige integratie binnen de horende wereld is totaal geen sprake meer! Zelfs een aanbod van oud afdeling bestuurders, oud-spelers en speelsters om een nieuw ambitieus afdelingsbestuur te vormen werd door de KNDSB verworpen. Het waarom is nog steeds onduidelijk.

“We zagen de bui al een beetje hangen aldus aanvoerder Mirjam Wentink – Hahné. “We mochten ondanks dat wij geplaatst waren al niet deelnemen aan de Deaflympics (olympische spelen voor D/SH) terwijl bijvoorbeeld de bowling wel afgevaardigd wordt (onze resultaten op het EK en WK waren echter veel beter dan die van het bowlingteam). Ook een zwemster die nota bene gestopt is met zwemmen kan zich nog kwalificeren. Als pleister op de wonde mochten twee van onze speelsters wel meedoen aan het beachvolleybal toernooi. Heel bijzonder want één van de door het KNDSB hoofdbestuur genoemde speelsters speelt niet eens beachvolleybal. Allemaal signalen dat het hoofdbestuur het niet meer zo serieus met ons voor had”.

Voor de speelsters en technische staf die heel veel vrije zondagen hebben opgeofferd is de ontbinding van het team onbegrijpelijk. Dit besluit is niet genomen op basis van sportieve prestaties of op basis van de financiën, hier wordt een heel vies spelletje gespeeld. Eén ieder die anders beweert is niet goed op de hoogte van onze situatie.

Rest ons nog iedereen te bedanken die ons in de afgelopen jaren gesteund heeft, alle verenigingen en scholen waar wij clinics mochten verzorgen. Iedereen bedankt voor een hele mooie en ook voor ons leerzame tijd!!

 

Inzake de onrust rondom het nationaal damesvolleybalteam heeft het bestuur een statement opgesteld. Klik hier voor het statement. (KNDSB)

Wil je niet perse verhuizen naar De Gelderhorst maar wil je in Rotterdam (blijven) wonen vanwege je kinderen en/of sociale contacten/activiteiten bij SWeDoRo ? Dat is vanaf nu mogelijk ! Want GGMD, SWeDoRo, Humanitas-Huisvesting en Humanitas-Zorg hebben een overeenkomst getekend gericht op wonen in Rotterdam voor dove en slechthorende 55+. Lees meer over wonen in Rotterdam in deze flyer http://www.ggmd.nl/wordpress/wp-content/uploads/2015/11/151106-flyer-Wonen-in-Rotterdam.pdf. Het betreft 55+ woningen in de Prinsenwiek (zie foto hieronder) welke op 2 minuten afstand lopen is van Swedoro (bij de rotonde) en 1 minuut lopen van de winkelcentrum Lage Land en 5 minuten lopen van de metrohalte Prinsenlaan.
Op de foto v.l.n.r. Kees Knol bestuurder GGMD, Rob van Oostveen directeur Humanitas huisvesting, Martien Heeffner directeur Humanitas zorg en Gera Vonk-Huisjes voorzitter van SWeDoRo. Voor meer informatie kan je mailen naar contact(at)ggmd.nl en naar info(at)swedoro.nl ("at" vervangen door "@" i.v.m. mogelijke spam) . Op dit moment zijn er al een paar woningen beschikbaar !

prinsenwiek2

Vanaf nu beschikt SWeDoRo over een AED (hangt in de grote zaal achter de bar tegen de wand)

AEDPlus1

Wat is een AED ? AED is een apparaat waarmee je een elektrische schok kan geven aan iemand welke een hartstilstand heeft en jou helpt wat je precies moet doen door een scherm met tekst (zie foto hieronder).

In overleg met doven-EHBO-team (http://doven-ehbo.nl/) is gekozen voor dit type apparaat "Zoll AED Plus" omdat deze uitleg geeft in tekst zodat ook dove personen deze apparaat kunnen bedienen.

Wat moet je doen als iemand een hartstilstand heeft ? Eerst controleren of slachtoffer niet reageert op aanspreken en schudden. En controleer de ademhaling. Is de persoon bewusteloos en ademt niet (of niet normaal) dan gelijk 112 (laten) bellen. Als de AED er nog niet is start je direct met 30 borstcompressies en geeft daarna 2 beademingen tot de AED arriveert. Als je de AED al tot je beschikking hebt, sluit je die zo snel mogelijk aan. Op de scherm van de AED kan je aflezen wat je precies moet doen.

Binnenkort krijgen de vrijwilligers (welke regelmatig aanwezig zijn bij SWeDoRo) een cursus in gebarentaal hoe je met het AED moet omgaan.

AEDscherm

Aangesloten verenigingen van SWeDoRo kunnen zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (kosten zijn ongeveer EUR 30,= per persoon).

Zie foto waar de AED precies hangt in de grote zaal achter de bar. En ook voor een demo-filmpje (helaas in Engels en geen Nederlandse ondertiteling) -> maar je krijgt wel een indruk hoe het werkt.

Deze AED is mede mogelijk gemaakt door steun van GGMD en Pieter de Joode Stichting.

AEDplaats1

 

Helaas is MEE Rotterdam gestopt met de Scholenproject. Met dit project werd op lagere scholen uitleg gegeven over hoe personen met een handicap kunnen leven en werken. SWeDoRo vindt het belangrijk dat de voorlichting door moet gaan over de Dovencultuur aan de lagere scholen. Zeker in het kader van Passend Onderwijs en dove kinderen met CI waarbij steeds meer dove kinderen naar de horende scholen gaan. Daarom heeft SWeDoRo besloten om met een aantal vrijwilligers dit project zelf op te pakken. We worden hierbij ondersteund door de Koninklijke Auris Groep. Het project is pas gestart en is nu al succesvol!

krantrozenburg

artikelscholenproject

Zaterdag 15 oktober was de 10e editie van het MuteSounds festival op de Pier op Scheveningen. Zo’n 17.000 doven, slechthorenden en horenden bezochten het festival dit jaar. Corrie Tijsseling van Dovenschap, de grootste, onafhankelijke vereniging voor dove mensen, tv- en programmamaker Sipke Jan Bousema en Saïd Jamal openden het MuteSounds festival. Dit deden ze in gesproken Nederlands en in zeven verschillende gebarentalen: Nederlands Gebarentaal, International Sign, American Sign Language, Russisch, Chileens, Irakees en Chinees. Gebarentaal is namelijk niet universeel, maar de boodschap van het festival is dat wel! 

Lees meer: MuteSounds festival bezorgt doven én horenden een onvergetelijke dag

Heb je altijd met je dove collega, familielid, buurman/buurvrouw, vrienden willen kunnen communiceren in gebarentaal ?

Grijp dan nu je kans want bij stichting Swedoro gaan binnenkort de gebarencursussen weer van start vanaf 2 februari 2016 ! En er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar (vol=vol) !

Cursus AB1 is elke donderdagavond van 19:30 - 21:00 van 4 februari t/m 19 mei 2016.

Cursus AB2 is elke woensdagavond van 19:30 - 21:00 van 3 februari t/m 11 mei 2016.

Cursus AB3 is elke dinsdagdagavond van 19:30 - 21:00 van 2 februari t/m 10 mei 2016.

Meer info over de gebarencursussen -> klik hier.

Vanaf vandaag is het voor doven en zeer slechthorenden mogelijk om bij ABN AMRO via de webcam een hypotheekadvies te krijgen in gebarentaal. Daaraan zijn geen extra kosten verbonden. ABN AMRO is de eerste grootbank in Nederland die deze dienstverlening biedt.

Klaas Ariaans, directeur Personal Banking: ‘ABN AMRO wil er overal en altijd voor klanten zijn, 24/7. Of dat nou is via webcam, telefonisch, online of aan tafel. De klant bepaalt welk kanaal hij het prettigst vindt en waar en wanneer hij contact met ons opneemt. Twee van onze dove medewerkers gaven aan dat dit voor dove en slechthorende klanten beter kon en zijn vervolgens aan de slag gegaan om dat te organiseren. We beginnen nu met hypotheekadvies in gebarentaal via de webcam voor deze klanten, omdat daar de meeste vraag naar is. Als dat aanslaat willen we onze doven- en slechthorendenservice in de toekomst uitbereiden naar webcam advies voor andere diensten.’

Klanten kiezen er steeds vaker voor om hun hypotheekgesprek via webcam te voeren vanuit huis. ABN AMRO startte eind 2011 met webcam-hypotheekadvies. In 2012 werden zo ongeveer 2.000 adviesgesprekken gevoerd en bijna 500 hypotheken afgesloten. Inmiddels wordt al ongeveer 25% van de hypotheekgesprekken via webcam gevoerd en heeft ABN AMRO de ambitie om dit aantal nog verder te verhogen naar 50%. Hypotheekadvies in gebarentaal is een innovatieve oplossing voor klanten met een gehoorbeperking, waarmee de bank haar dienstverlening aan deze bepaalde groep klanten wil uitbreiden.

Voor meer informatie: www.abnamro.nl/gebarentaal

susannezwemmenDankzij zwemjuf Susanne Driessen kunnen dove kinderen en kinderen met taalstoornissen moeiteloos meedoen met zwemles bij zwembad De Hoorn in Alphen. De Mijdrechtse (24) heeft gebarentaal geleerd. Naomi (5) uit Alphen voelt zich prettig bij juf Susanne. Een filmpje op de website van Sportspectrum, de beheerder van het Alphense zwembad De Hoorn, is al 2000 keer gedeeld. De beelden tonen Milan (6), die door zwemjuf Susanne Driessen met gebarentaal wordt geholpen bij zijn succesvolle poging om de zwemdiploma's A en B te halen.

,,De eerste keer dat ik met Milan werkte, vond ik best spannend,'' vertelt de blondine. ,,Zijn gebarentolk was erbij, dat gaf mij rust. Toen ik zag dat Milan mij begreep en lekker meedeed in de groep, vond ik dat heel gaaf. De tolk is erbij gebleven totdat Milan afzwom. Zo kon ik mezelf ook blijven verbeteren.''

Lees meer: Susanne geeft Naomi (5) zwemles in gebarentaal

* Ik ben eenzaam * Ik heb niemand om mee te praten in gebarentaal * Ik zoek een persoon om gezellig mee te babbelen of om leuke dingen te doen

Herken jij dit ? Of ken je een doof/slechthorend persoon waarbij dit het geval is ?  Dan is het nieuwe Buddy/Maatjes-project een uitkomst !

Swedoro en Humanitas hebben een Buddy/Maatjes-project opgezet voor dove en slechthorende personen.

 

Wil je deze informatie in gebarentaal ? Dat kan ! Kijk op de website: https://youtu.be/1w5TVSn741Q

Wie zoeken wij ?

We zoeken dove en slechthorende personen vanaf 18 jaar en in Rotterdam (of omstreken) wonen. Wij bieden deze mensen een kans om uit hun isolement te komen of een steuntje in hun rug door ze te koppelen aan Buddy/Maatje.

Buddy/Maatjes-project:

* Voorkomen (verder) sociaal isolement;

* Vergroten maatschappelijke betrokkenheid;

* Bekendheid krijgen met (hulp) instanties, zoals Swedoro, GGMD, Humanitas, etc.; voorkomen van meervoudige problematiek, waar onder financiële – en gezondheidszaken

Breng jij ons in contact en wil je meer informatie ?

Wil je meer weten of aanmelden mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.